Kvarntorp – Alaborgsleden 17km

11 juni, 2020

Svårighetsgrader

Strax utanför Kumla ligger Kvarntorp, en del av Bergslagen Cycling. I Kvarntorp finns 3 XC-leder och Alaborgsleden är den längsta och med svårighetsgrad röd.

Att kalla en led röd får en MTB Cyklist att tro att det kommer bli ett par rejäla tuffa partier på en stig som är 17km lång men på Alaborgsleden består de tekniska delarna av ett par knepiga backar och resten av leden är i princip enkla traktorstigar men några få mer tekniska singletrack stycken. Min uppskattning är att 85% är rak cykling utan utmaning i teknik och ca 15% är kul, stökig cykling med rötter, sten och knixiga partier. Att sätta Alaborgsleden med röd svårighetsgrad är löjligt fel.

Den största utmaningen var mer att inte köra fel. Trots nedladdad fil till min Garmin dator lyckades jag köra fel fler gånger än vad man kan räkna på en hand. Här finns stor förbättringspotential och man kan med lätthet fördubbla antalet skyltar som visar vägen. I skogen på en märkt led ska man väl ändå inte behöva tveka på rätt väg?

Slutligen kommer mitt betyg på Alaborgsleden i Kvarntorp

Hitta till start: 4 av 5
Det är lätt att hitta till friluftsområdet, dock inte helt klart skyltat mot ett MTB område utan mer ett friluftsområde vilket det iof också är
Uppmärkning av leden: 2 av 5
Tydliga fina skyltar men det saknas på flera ställen där det borde sitta
Utmaning/upplevelse av cyklingen: 1 av 5
Större delen av leden är tråkig, känns lika inspirerande som en vanlig grusväg. Några riktigt roliga partier finner man dock så det finns potential men transportsträckan dit är inte värd mödan. Asfalt förekommer dessutom.
Naturupplevelse/omgivning: 5 av 5
Leden passerar många vackra små sjöar och det är vacker natur och flera intressanta byggnader eller ruiner längs leden. Det bästa var naturupplevelsen.

Totalt Betyg: 2 av 5
Trots vacker natur och omgivning så väger det inte upp en ganska enkel led utan större utmaningar eller backar.

  2 comments

 • Johanna 12 juni, 2020
  Reply

  Tack för er rescension! Vi tar till oss det ni skriver och ska se över gradering och skyltning. Välkomna åter till oss! // Johanna, Visit Kumla

  • Jonas 16 juni, 2020
   Reply

   Härligt!
   Då får vi återkomma och testa den igen 🙂
   Nu har ni ju lite Downhillspår som vi vid tillfälle kommer besöka också.

 • Leave a comment