Vägsjöfors – Röda Leden 8km

16 juni, 2020

Jag (Andreas) fick förfrågan om jag ville åka upp till Torsby för att hjälpa hoppa in och täcka upp för personal som ville vara ledig.
Efter lite efterforskningar på Google om just MTB och Torsby så fick jag syn på just den här leden.
Cykeln packades in i “Kartell-bussen” samt färden mot Torsby startades 05:30.

När arbetsdagen var över så åkte jag till hotellet för ombyte för att sedan ställa färden mot Vägsjöfors och den röda leden.
Givetvis så skulle detta vara en utav dom varmaste dagarna hittills under 2020 då termometern i bilen visade på 31°!
Men väl ute i skogen så var det trots värmen relativt behagligt.

Väl framme efter jag parkerat bilen och plockat ut min kära Cube så blev det en väldigt kort tur på asfaltsvägen som ledde till en liten mindre grusväg för att slutligen leda in till stigarna.
Avståndet från den parkerade bilen till stigen var bara någon minuts cykelväg. Helt i min smak alltså!

Väl inne på stigen så började det magiska. Spåren var relativt smala och knixiga. Svängde väldigt tvärt och gick över ängar med ca 1m högt gräs, kalhyggen där dom hade byggt hopp över nedfallna träd så att det blev lite luft under hjulen antal gånger. Stigen gick vidare in i skogen och sedan ut igen. Så höll det på och varje kurva samt nya partier bjöd på både spänning och vacker miljö.

Själva skyltningen var även den i världsklass! Kör man fel här så går man nog vilse i sin egen bostad.
Har nog aldrig sett så många stolpar med skyltar på förut. Var även extra fränt att dom olika partierna även var namngivna så att man lätt kan diskutera med polarna vilket parti man gjorde vad i.
Fanns även lite figurer man kunde kolla på allt eftersom leden fortskred.


Detta är även ett ställe som jag önskar att jag hade med mig min Gopro 8 så att jag kunde spelat in hur stigen såg ut och drömma mig tillbaks i vinter.
“Dessvärre” så var det så roligt att jag knappt ville sluta trampa för att stanna och ta lite bilder…


Hitta till start: 4 av 5
Det var relativt lätt att hitta till start. Dock var det lite otydligt att veta vart man skulle parkera. Men efter ett telefonsamtal till en trevlig herre så fick jag instruktioner vart jag kunde stå.
Uppmärkning av leden: 5 av 5
Blev riktigt imponerad. Har aldrig tidigare åkt på en led som har varit så väl utmärkt. Extra skoj att partierna även var döpta.
Utmaning/upplevelse av cyklingen: 5 av 5
Leden bestod utav 93% stig, 5% grusväg, 2% asfalt. Stigarna var helt underbara! Riktigt små och roliga smala spår som svängde tvärt så att man nästan körde om sig själv. Gillade även att man slapp cykla några längre sträckor på tråkiga grus samt asfaltsvägar.
Naturupplevelse/omgivning: 5 av 5
Trots att leden enbart är 8km lång och man inte lämnar området allt för långt ifrån den parkerade bilen så är omgivningen väldigt varierande. Ängar, kalhyggen, skog osv. Helt otroligt att man fått in så många fina och framförallt roliga upplevelser på sådan kort sträcka är helt otroligt!

Totalbetyg: 5 av 5
För mig som verkligen avskyr att cykla på både grus och asfaltsvägar passade den här leden mig och min Cube alldeles utmärkt! Jag avundas verkligen folket som bor i närområdet som har tillgång till den här otroligt roliga och fina leden.

    Leave a comment