Gränna – MTB leder och Camping

20 juni, 2020

Då var det dags igen, vi har varit ganska flitiga med att resa runt och testa nya cykelleder och platser. Det är knappt vi hinner med att uppdatera vår blogg. Ändå känns det som vi börjar få lite läsvärt innehåll och förhoppningsvis hjälper dig med lite idéer och motivation att hitta just ditt nästa äventyr.

Dagen före midsommarafton kopplad vi på vagnen och hängde upp våra MTBs för färd ner mot vårat nästa äventyr. Det hade verkligen blivit sommar, 26grader varmt och strålande sol. Vi och många andra har valt att ankomma ungefär samma tid men campingen hade anordnat en slags snabbincheckning direkt vid bommen, behövde inte kliva ur bilen alls.
Denna helg är Gränna populär, campingen är full av liv och människor som njuter av sommaren. Vi backar upp vagnen och slår upp förtältet snabbt och smidigt. En kort blick runt om säger oss att denna fyrstjärniga camping motsvarar våra förväntningar. Tydliga platser och märkning, fina och moderna service utrymmen och läget är helt magiskt. Vi bestämmer oss för att strunta i att laga mat och besöker istället hamnen där utbudet at restauranger är riktigt bra! uppskattningsvis ligger där 4 olika matställen och en glassbar.

Dagen därpå är det Midsommarafton och dagen för vår test av Grännas MTB-leder. En snabb koll på GBOK´s hemsida (Föreningen i Gränna som skapat dessa leder) ger oss en bra hint om plats och sträckning. Vi väljer att ta kortaste vägen dit vilket innebär många trappsteg med cykeln i händerna. Väl uppe hittar vi via trailfork till deras södra led och påbörjar cykling. Den södra leden är fina naturliga singletrack som inte lämnar någon tid över till annat än full fokus på själva cyklingen. Flera utmanande uppförsbackar blandat med ganska lätta nedförsåk och en bra blandning med medel tekniks svårighets grad, passar oss perfekt.
Efter ca 4,5km når vi mål/start och GBOK´s nybyggda pumptrack bana och downhill-spår. Vi tar en kort paus och konstaterar att här har man lagt ner både tid, svett och kärlek för att skapa något riktigt bra!

Vi påbörjar därefter den Norra leden som är uppmärkt likt den södra med blå MTB-skylt samt pilar (Norra leden har vita pilar och den södra gula). Direkt efter pumptrackområdet påbörjas en rejäl stigning på mindre grusväg innan vi tar höger in på singeltrack. Den norra leden överraskar med än mer fysisk utmaning än den södra samt förtrollande utgrävda hopp och velodromer mitt inne i lummig och trolls skog. Minns att vi åkte under att par nedfallna träd som var bevuxna med grönska någonstans under leden. Egentligen inte mer teknisk svår men om man pressar sig och ökar farten så kräver nog den norra leden något mer vana (eller mindre förstånd).

För att summera helgen som helhet är det fantastiskt fint och bra i Gränna, Campingen bjuder på närhet till vatten och fina utrymmen. Tomterna är bra utmärkta och i bra storlek (finns olika att välja på vid bokning). Och MTB åkning är klart värd att åka hit för, trots att de är endast två leder på totalt ca 8km är de så bra att man gärna tar flera varv.

utsikten vid kaffestugan

    Leave a comment