Idrefjäll Cykelpark och fjällcamping

11 juli, 2021

5 – 11 Juli 2021

En vecka i Idre var planen, en hel del cykling skulle det bli men även lite utflykter och vandring. I år blev semestern med barnen norrut i Sverige, fokus blev på MTB när vi letade vilka mål vi skulle besöka. Först ut var Idre som vi länge läst om och väckte vårat intresse för en lång tid sedan. Där verkar det bra, grävda leder för barnen att utveckla sina egenskaper på och fjällen som vy kändes som en bra kombo. Det skulle bli den första destinationen av tre under en två veckors cykel “turné”.

Första cykeldagen hade vi lite otur med vädret och det blev ett ganska rejält regnväder under våran cykeltur med barnen. Men trots detta blev det en trevlig tur runt lilla slingan som är 4,5km. Därefter besökte vi Skills Area som i Idrefjäll ligger en bit upp på fjället. Skills Area i Idrefjäll bjuder på den hittills bästa lekparken för teknisk cykelträning. Barnen blev överförtjusta och började testa teknikbanor, pumptracks, duobanan, droplajner och flowtrails.

Lite senare på kvällen så stannade de allra minsta barnen hemma och vi drog iväg i sol på en lite mer avancerad tur. Planen var att leta efter en grön led vi sett tidigare men av misstag hamnade vi halvvägs upp på toppen på en grusväg, Utsikten var magisk och vi kunde se Städjan i fantastiskt väder.
När vi insåg vårat misstag befann vi oss vid en brytpunkt där leden “Ner ska du” skyltades, vi tog oss in på den och testade den på vägen ner. Den är i svårighetsgrad blå och inga problem för våra gamla HT cyklar.

Dagen därpå var det åter dags för hela familjen att dra iväg, dock delade vi på oss och Jennifer tillsammans med flickorna tog den gröna leden fjället runt och Jonas och sonen tog den blå leden. Vi började med att åka fel, tydligen var ledens start flyttad p.g.a. byggnation. Men vi tog oss förbi maskiner och lerig väg och snart befann vi oss där leden delade sig.

Den blå leden är uppdelad i olika sektioner (se karta här) Den första delen “Sagoskogen” var avstängd av tidigare nämnd anledning. Så första sektionen blev alltså “Alla kan”, sonen först och jag efter, det blev en mycket positiv överraskning som lätt överträffade de redan höga förväntningarna. Därefter följde “Jippi”, “Ostkroken”, “Norrskogen” och “Upp ska du”. Avslutningsvis går den gröna och blå ihop på leden “Lite till”.
Slutet landar i “Skills area” som är den hittills bästa vi någonsin besökt, barnen blev rejält utmanade av teknikbanor m.m. men hade samtidigt väldigt kul. Att övervinna rädslor och upptäcka vad man kan är verkligen bonus för självförtroendet.

Mitt bland all cykling blev det en dag med annat mål, eftersom vi börjat vandra lite också så har vi förutom cyklingen även prickat in några vattenfall och i närheten av Idre finns Sveriges högsta, Njupeskärsfallet. Innan jag berättar om detta vill jag kort flika in över en händelse som man bör ha i åtanke när man ska campa på Idre. Regn kan plötsligt komma och i stora mängder, så valet av tomt när du bokar din plats. Efter första dagen av regnig cykling kom vi tillbaka till ett översvämmat förtält. Vi hade från början valt att lägga ut även förtältsmattan men vi har nu lärt oss att här uppe är det bäst med “natur”-golv. Nästa gång vi bokar plats kommer vi ha i åtanke att vattenflödet är en parameter att ta hänsyn till här.

Så, Njupeskär! Ska man i dessa tider åka till Fulufjällets nationalpark och vill slippa gå asfalt i flera KM så rekommenderar jag att åka tidigt, väldigt tidigt.. Vi kom dit när det var mycket folk men det fanns parkeringsvakter som styrde upp allt mycket bra. Vi fick parkera längs vägen mot Nationalparken och gå en bit. Det finns en restaurang vid entrén och toaletter för den som inte har med sig picknick. Större delen av vandringen är på grusade gångar och det finns gott om sittmöjligheter längs vägen. En bit in kommer ändå lite krävande uppförsbackar och stökigare terräng. Innan fallet går man ner för en lång trappa och över vattnet som forsar. Njupeskär ligger som i en klyfta i berget och där mycket vattenånga bildas blir hela området som en tropisk och magisk plats. man kommer nära fallet och om man vill kan man klättra ut på stenar efter spångarna tar slut.
För att få lite variation kan man dessutom ta en annan, lika lång, väg tillbaka till entrén. Väl värt ett besök om man uppskattar naturens magi.

En del av lederna utgår från toppen i Idre och för att komma dit behöver man ta liften, som börjar längst ner. Så först måste man ta sig ner från Campingen via “Tut-tut” och “Askeleden” som är en grön led och en blå. Liften var en ny och häftig upplevelse för oss också, även här fick en del rädslor utmanas och även här kändes det väldigt bra efteråt.

Uppe på toppen finns en kort blå led som heter “Toppflow” som testades av Jonas och sonen, därefter blev det fika med en slående vacker utsikt. För att komma ner finns en grön led som är utmärkt även för små barn “Akka”, dessvärre var denna under utbyggnad så efter ungefär halva får man byta till “Ner ska du” (därav skylten vi såg någon dag tidigare). “Ner ska du” är något tuff för ovana yngre cyklister, men den funkar även om man måste gå en del partier.

Idrefjäll bjöd på en otrolig vecka, Campingen var trots små platser och lutning en väldigt bra plats att bo på. Bonus som vi gillar är när det ingår dusch i priset och här fanns även fri tillgång till Bastu, tvättstuga och torkrum. Bor man uppe på campingen har man väldigt nära till alla leder.
Cyklingen var super bra och passar hela familjen i olika svårighetsgrad. Vi kommer garanterat att åka hit igen.

Läs mer om vårat betyg på campingen och cykel parken i kommande recensioner.

    Leave a comment