Åre – Camping och Björnen XC

15 juli, 2021

11-14 Juli 2021

Efter en vecka i Idrefjäll styrde vi vidare norrut mot Åre med höga förväntningar, mer cykling fanns såklart på schemat och vi hade läst gott om Björnen XC Arena som ligger intill Åreskutan. Väderprognosen fick stå som grund i våran planering och vi började dagarna med att besöka två vattenfall.
Först Tännforsen som är sveriges bredaste vattenfall och därefter Ristafallet, mer känt som Glupa från Ronja rövardotter.

Tännforsen ovan och Ristafallet nedan i bilder.

Åre Camping som vi bodde på hade fina tomter, väl uppmärkta och dom har försökt få till en renovering av utrymmen. Men… det det lite amatörmässigt gjort och vissa detaljer så som toalettdörrarna med någon märklig låskonstruktion som inte höll och ersattes med haspar… snålt med tanke på att dygnspriset är samma som på en 4 stjärnig Camping.
Det som ändå var det finaste med campingen var att man kunde ta en liten stig, korsa järnvägen och komma ner till Åresjön, en otroligt långgrund fjällsjö med magisk utsikt.

Sedan kom dagen då vi skulle utforska cyklingen i Åre, hög förväntan då man sett många inlägg i sociala medier om hur bra det är. Efter en kort bilresa parkerade vi vid Björnen XC, för att cykla här måste man först ha själva passkortet och sedan ladda det med trailpass. Det blir väldigt dyrt om man inte redan har kortet för att cykla några timmar med barn.

Mitt i finns en liten bikepark, där utgår även de flesta gröna leder som är bra anpassade för ovana eller unga MTB-cyklister. Det var en solig och varm dag och just denna dagen var det mycket folk på plats. Hela Åre upplevs väldigt kommersiellt och man försöker verkligen allt för att suga ur pengar så mycket man kan av turisterna. Parken i sig var välbyggd och egentligen kanske inget större fel och om vi inte haft barnen hade kanske de blå leder vi inte testade tillfört det lilla extra, men tyvärr levde inte Åre upp till de förväntningarna vi hade.

Onsdagen, 14 Juli, såg vädret ut att ge en del regn. Då resten av familjen bestämde sig för en vilodag i husvagnen bestämde Jonas sig för att utforska om det fanns någon stig i närheten. Efter en snabb sökning på trailfork fann han Roliga timmen. Den gick en kort bit söder från Campingen och innehöll väldigt stökiga partier men även lite mer flow. Många branta stigningar upp mot pilgrimsleden som man följde tillbaka mot campingen efter ungefär halva turen.
Blev rejält blöt men trots leden var delvis lite igenväxt och svår på en vissa partier så gillade jag den, hade det varit tort och mindre halt hade jag absolut varit modigare.

Åre var otroligt vackert, naturen helt magisk och ångrar inte att vi åkte hit. Dock är jag besviken på bike parken och det var inte alls värt de stora summorna pengar det kostade för en dag. Roliga timmen var nästan mer värt resan.
Det är trots detta inte omöjligt att vi återvänder, vi har ju trots allt köpt korten nu som vi kan ladda….

  2 comments

 • Yesa 11 april, 2022
  Reply

  Du är alltså besviken på “Bike parken” när du endast körde Björnen? 🙂 Märkligt.

  • Jonas 7 maj, 2022
   Reply

   Hej

   Ja nu referar vi “bike parken” till den delen med bygda leder inte downhill eftersom vi inte testade den. Åre lär vara ett himmelrike på det men tyvärr en kommersiell besvikelse i övrigt där allt verkar handla om att suga pengar ur folk mer än att ge en härligt cykelupplevelse. Vi har ju en hel del att jämföra med och våra förväntningar efter allt vi hört var höga men det levde tyvärr int eupp till det.

 • Leave a comment