Byta eker

1 augusti, 2021

Här kommer en kort guide för att byta ekrar. Guider på våran sida uppdateras i samma takt som vi själva testar att reparera och lära oss mer om våra cyklar. Det finns självklart saker som inte tas upp här och man bör ju såklart undersöka vad som gäller för just sin egna modell. Men eftersom jag själv tyckte det var svårt att på en samlad plats kortfattat få den hjälp att lösa mitt problem så skapade vi denna lilla guide.
Den kommer uppdateras om vi finner nya nytta hjälpmedel värt att läsa eller se

Rätt längd

Att hitta rätt längt och rätt typ av eker är nog det som är svårast och kräver mest innan man vet vad man ska tänka på, var själv osäker in i det sista och insåg när jag kontrollmätte att den nya ekern var något kortare än den som skulle bytas.
Det finns två sätt att ta reda på vilken längd du ska ha och i båda fallen rekommenderar jag att man demonterar ekern. Antingen köper man hem en tolk för att mäta ekern, en mätlinjal för eker, och dessa kostar från ca hundringen och uppåt. eller så tar man helt enkelt en tumstock eller linjal/måttband. Viktigt dock är att man är noga och kontrollmäter.
Att sedan hitta en butik online för att beställa kan vara svårt och även att hitta rätt längd. Men eftersom gängorna är va 10-12mm är det bättre med en lite för kort än för lång då du kan reglera längden något i gängan.

Rätt verktyg

För att byta en eker samt justera hjulet behövs följande verktyg:

  • En kassettavdragare/nyckel
  • En kedjepiska
  • Insexnycklar
  • Ekernyckel
  • pump

Fälgbandet

När du byter eker eller av annan anledning behöver ta isär så kan det behövas bytas fälgband. Jag rekommenderar att ha ett hemma utifall. De fälgband som fanns original på min cykel var något för smalt och gav egentligen inte det skyddet som det borde.

Steg för steg

Här följer en steg för steg guide med klipp från youtube som vi tog hjälp av vid bytet första gången.
1, sätt cykeln i ett mekställ eller vänd uppochner och demontera hjulet

2. Demontera kassetten (se video nedan)

3. Demontera bromsskivan

4. Demontera slang och fälgband om det är nödvändigt

5. Demontera den trasiga ekern, lägg märke till vilket håll den sitter på samt vilka sidor av de intilliggande ekrarna just den du ska byta går.

6. Montera den nya ekern så den sitter rätt.
7. montera fälgbandet samt slang och däck
8. justera ekrarna/Rikta hjulet (se film nedan)

    Leave a comment